Vi lyfter unga människors drivkraft och passion.

https://passionista.nu/wp-content/uploads/2021/10/annie.jpg

”Vi kvinnor behöver lyfta varandra – oavsett politisk färg”

Publicerad den 08/10/2021

I över 20 år har Annie Lööf arbetat inom politiken och i tio av dem har hon varit Centerpartiets ledare. Hon började som ung kvinna och har både fått uppleva sexuella anspelningar och tuffa kriser som hon själv tror har berott på att hon är kvinna. ”Man måste fokusera mer på kompetens och vi kvinnor behöver se till att lyfta varandra. Oavsett politisk färg så är det viktigt att ha fokus på kompetens, passion, drivkrafter och ledarskap”.

Passionista träffar upp Annie Lööf under ett besök i Luleå en regnig höstdag. Trots att inte solen lyste med sin närvaro så gjorde en ödmjuk politiker det. Vi pratar om hur det har varit för henne att ta sig fram som kvinna i ledande position. Hon berättar att man som kvinna måste vara mer förberedd och visa framfötterna på ett helt annat sätt än en man.

”Alla ser att vi bedöms på olika sätt. Kvinnliga politiker bedöms inte bara för vad vi säger utan hur vi säger det, hur vi uppfattas och hur vi ser ut samt efter vad vi har på oss. Jag tänker på hur man har beskrivit både Magdalena Andersson nu när hon förslås som ny partiledare för Socialdemokraterna, man pratar om hennes temperament och humör men även hur Anna Kinberg Batra beskrevs som att hon var robotlik och känslokall. Det här är två väldigt dugliga personer som är duktiga på sina uppdrag”.

Behövs förebilder

Annie Lööf menar att hon vill komma bort från normerna och bli bedömd efter sitt ledaregenskap. Hon tror, precis som Compodiums vd Charlotte Berg sade i en tidigare intervju med Passionista, att ju fler kvinnor som tar de yttersta ledarpositionerna desto mer naturligt blir det för unga tjejer att se förebilder. Men att det också kräver att man förändrar både de osynliga och uppenbara strukturerna som finns.

 ”Det krävs även att män ser värdet av ett jämställt ledarskap och lyfter sina medarbetare, oavsett kön, utifrån kompetens och kunskap. Hade vi bedömt människor utifrån det så hade vi haft ett jämställt samhälle idag”.

Vad är din drivkraft?

”Min drivkraft är att förändra och göra skillnad. Det kan handla om att göra skillnad politisk, men också göra genom att visa unga som växer upp att det går att vara ung, partiledare och småbarnsmamma. Det är svårt ibland - men det går. Jag hoppas att jag kan inspirera fler till att ta det där extra steget. Det behöver inte vara att bli partiledare utan det kan handla om att följa sin dröm och ta de steg som man känner att man inte vågar”.

Vad drömmer du om?

”Rent politiskt sett så drömmer jag om att få en värld där vi klarar av den gröna omställningen, där vi klarar av att hantera de stora utmaningar vi har i form av att minska klimatutsläppen, skapa fler jobb och få ett välstånd. På ett personligt plan så drömmer jag om att få leva ett gott och hälsosamt liv, men även att få se mina barn växa upp och det är det viktigaste för mig”.

       

Jenny Stridsman Hegstam