Vi lyfter unga människors drivkraft och passion.

https://passionista.nu/wp-content/uploads/2021/09/IMG_8689.jpg

Intraprenören som samlar ihop guldkornen till en stor guldklimp

Publicerad den 21/09/2021

Hon bryter normer och tänker utanför boxen och redan som 33-åring blev Charlotte Berg vd för ett börsnoterat företag - IDL Biotech AB. För drygt ett år sedan bytte hon bransch och är idag vd för tech-företaget Compodium, som är kända för sina säkra videolösningar. 

Under tisdagen hölls en inspirerande lunchföreläsning på Science Park i Luleå där Charlotte Berg berättade om hur man bygger starka och jämställda team i ett snabbväxande företag, utmaningarna och hur hon själv klättrat i en mansdominerad bransch.

"Jag har haft en otrolig tur i min karriär. Jag har haft förmånen att jobba med individer som har vågat tro på mig och vågat sticka ut hakan. Nu är det min plikt att göra desamma", säger hon.

För att få en jämställd tech-bransch tror Berg att det måste in fler kvinnor i ledande rang. På Compodium har de lyckats få in kvinnor på många positioner i bolaget och hon menar att det är lättare att rekrytera kvinnor om det finns kvinnliga förebilder.

"Jag tror att kvinnor kanske söker sig till oss just för att de ser att det finns en kvinna som leder hela resan, men även vi måste jobba mycket mer på det, framförallt i de tekniska positionerna. Utmaningen är att få in bra kompetens".

De kvinnliga nätverket är viktigt för Charlotte Berg och hon berättar att det är många som springer på betydligt större patrull än vad hon gör. Hon menar att det kan bero på att hon oftast fokuserar på det som är bra och sållar bort det som är negativt.

Drivkraften har hela tiden varit människorna och belöningen är att få skapa team som presterar. Hon menar att nyckeln till detta är att som ledare visa att alla, oavsett position, jobbar tillsammans.

Jag är inte en entreprenör, men vad är jag då?

"När jag hörde ordet intraprenör första gången var det som att polletten bara trillade ner: Det är det här som jag är.  Många fokuserar på entreprenörskapet dvs individen som bara sprutar idéer. Jag som intraprenör ser till att skapa en långsiktig plan och tar vara på de guldkorn som entreprenören har skapat, så kan jag få ihop dem till en stor guldklimp istället", säger hon.