Vi lyfter unga människors drivkraft och passion.

https://passionista.nu/wp-content/uploads/2021/12/ny-scaled.jpg

”Jag försöker alltid att vara sann och schysst mot mig själv”

Publicerad den 16/12/2021

Teknikbloggaren och journalisten Elin Häggberg var ambassadör för Passionista år 2019. Nu har vi kontaktat henne igen för att se vad hon pysslat med sedan dess.

Elin Häggberg är teknikbloggare och journalist, boende i Örebro med sin man, dotter och katt. Hon driver Teknifik.se, en blogg om teknik och internet. Den innehåller tips, guider, recensioner och inspiration inom vardagsteknik, sociala medier, entreprenörskap, digitalisering och framtiden. Runt bloggen och hennes sociala medier driver hon ett företag där hon även föreläser, är moderator och medverkar i medier som teknikexpert. Här berättar hon vad som hänt sedan sist vi sågs.

"Två stora saker som hände ungefär samtidigt var att jag fick barn och att det blev en stor pandemi. Pandemin påverkade såklart mitt företag på många sätt eftersom föreläsningar är en stor del i det jag gör. Jag tappade även sponsorer till min podd som precis skulle komma med en ny säsong och många företag drog ned på sin marknadsföring, vilket påverkade möjligheterna till samarbeten i bloggen och på sociala medier".

I och med detta blev det naturligt för Elin Häggberg att sakta ned lite, ägna sig åt familjen och fundera på vilka delar i hennes företagande hon ville fokusera på. Hon gjorde qen stor uppgradering av sitt varumärkes utseende och utseendet på Teknifik för att städa bort distraktioner och låta innehållet stå mer i fokus.

"Jag har också börjat se längre framåt och fundera på vad jag "vill bli när jag blir stor". Nu är jag precis tillbaka från föräldraledigheten och pandemin börjar klinga av något, så det har varit en intensiv höst med nylansering av Teknifik, flytt till landet utanför Örebro med familjen, min dotter som snart fyller ett år och massor av roliga förfrågningar som strömmat in". 

Vad har fått dig dit du befinner dig idag?

"Stor nyfikenhet, lite otålighet och en stor vilja, energi för att testa mina idéer och utvecklas. Nyfikenheten är det som drivit mig mot journalistyrket och att jag gillar att uttrycka mig och dela med mig av mina kunskaper och tankar till andra. Tekniken öppnar upp stora möjligheter och tar bort många begränsningar. Det har gjort det möjligt för mig att gå min egen väg istället för att vända mig till klassiska mediehus. Jag har alltid hållit på med musik och älskat att stå på scen, vilket hjälper när jag nu både står på den digitala scenen och på den fysiska som föreläsare och moderator".

Vad har du för drömmar? 

"Just nu är mitt mål att forska inom media och kommunikation. Jag längtar efter att fördjupa mig men också att bidra med något på ett större plan. Jag tänker också mycket på hur vi ska inreda vårt nya hus och hur jag ska fixa en bra mix mellan studier, jobb och familjeliv. Jag läser väldigt mycket och har på senare tid varit väldigt inne på allt om Knutby och sekter. Det har absolut inget med mitt jobb att göra, vilket kanske är varför det blir ett skönt avbrott".

Just nu läser Elin en magister i strategisk kommunikation för att bli behörig att framöver söka doktorandtjänst. Bloggen och föreläsningar tänker hon fortsätta med, men inte som heltidsjobb.

"Jag är alltid öppen för att jag kan ändra mig och ändra mig igen, jag är ingen förespråkare för femårsplaner och konkreta långsiktiga mål. Mina mål är att jag vill känna mig trygg så jag kan vara kreativ. Jag vill kunna förverkliga mina idéer och inte jobba för mycket. Det är en ekvation som inte är helt lätt att lösa, så jag gissar att jag antagligen kommer ägna mig åt den för resten av livet".

Elin Häggberg hittar energi genom att umgås med familjen, läsa en bra bok, pyssla hemma, umgås med vänner och tacklas hårt med sina kompisar i sporten roller derby.

 "Jag är ju också min egen chef, så det ser jag som ett extra ansvar. Jag försöker även att försöka hålla ett större perspektiv på livet och vad som verkligen är viktigt. Att tacka nej är något jag ständigt övar på! Jag försöker även vara snäll mot mig själv och sänka kraven, det är svårt ibland men man blir bättre ju mer man övar, har jag märkt".

Vad betyder passion för dig?

"Passion för mig är att hitta det där som gör att man får massor av energi och när det man gör känns riktigt angeläget och lustfyllt. När det nästan känns som en liten stress för att man riktigt längtar att få göra det man tänker på! När tiden bara flyger iväg och man får energi av det man gör".

Vem inspirerar dig?

"Jag blir inspirerad av många olika människor av många olika anledningar. Jag kan bli inspirerad av historiska personer som Frida Kahlo eller Systrarna Brontë som trots stora personliga motgångar och ett samhälle som satte många käppar i hjulet var så hängivna sina egna idéer och sitt eget skapande att det trots allt lyckades sätta sina stora avtryck på historien! Jag inspireras även av kollegor och tänkare som bidrar med intressanta insikter och på bra sätt. Just nu inspireras jag av Katrine Marçal som är journalist och skrivit boken "Att uppfinna världen", en bok om hur den sociala aspekten kön spelat en stor roll i hur vi uppfunnit vår värld. Superspännande och jättebra skriven! Jag inspireras också av Liv Strömquist som på ett väldigt unikt och kreativt sätt genom serier, podd och radio utforskar djupa mänskliga och samhällsmässiga frågor på ett underhållande och tillgängligt sätt".

Hur vill du inspirera andra?

"Genom att visa att man kan göra saker på sitt eget sätt! Och att allting inte är så svart och vitt. Det finns många stereotyper och normer kring såväl teknik som entreprenörskap och hur man ska vara och vad som är eftersträvansvärt. Jag försöker visa på fler vägar och nyanser i det".