Vi lyfter unga människors drivkraft och passion.

Elin Häggberg

Teknifik

I slutet av januari var Passionista på turné i södra Sverige för att träffa fantastiska och inspirerande människor. Personer som på ett eller annat sätt slagit mynt av sitt intresse och lever på sin passion. Passionista vill vi skapa förutsättningar, visa inspiration och tillhandahålla praktiska verktyg för hur intressen och passioner ska kunna bli ett framtidsyrke och genom vår omvärldsbevakning och kartläggning av Passionista-förebilder vill vi gestalta hur detta kan ta sin form. Hur passioner och intressen kan se ut när man har det som sitt yrke, hur det har uppkommit nya innovationer och uppfinningar när man med sitt brinnande engagemang för sitt intresse skapat ett samhällsförändrande projekt.

En gnistrande klar januari-dag tog vi snabbtåget från Stockholm till Örebro för att träffa den magnifika världsförbättraren Elin Häggberg. Hon sitter i ett kreativt kontorslandskaps-kluster som kallas för Creative house och bara namnet bevittnar om all den kraft som finns inom husets fyra väggar. Hennes signatur har uppkommit genom hennes blogg https://teknifik.se som är en av Sveriges mest välbesökta forum med cirka 40 000 unika läsare per månad. När Elin Häggberg startade sin blogg ville hon att namnet skulle vara inriktat på teknik, men med en positiv och deppig klang.

"Jag spånade på något som skulle vara unikt, enkelt, ledigt på domän och sociala medier. Tillslut kom jag på Teknik+magnifik=Teknifik. Många läser fel och tror det är Teknik-fik, men det har ingenting med fika att göra även om jag älskar fika".

Hur kommer det sig att startade din blogg?

"Jag började fundera på varför jag läste så många bloggar om matlagning, inredning, mode och livsstil när ett av mina största intressen är teknik och digitala verktyg. Varför skrev inte fler om det med samma snygga utformning, personliga ton och fina bilder som på de andra bloggarna? Jag insåg att det fanns ett stort hål på marknaden. Många andra tekniksidor och tidningar har övervägande manliga läsare, vilket innebar att kvinnor inte riktigt hade någonstans att vända sig för inspiration och för att få svar på frågor kring teknik och digitala verktyg".

"Alla människor använder ju teknik idag och det är grymma verktyg för att nå ut med sina idéer - därför vill jag att alla ska kunna förstå och använda dem. Dessutom är teknikbranschen som helhet väldigt mansdominerad och en stor del i problemet är att normerna säger att kvinnor ”inte är intresserade av teknik”. Det stämmer inte och min blogg är ett av bevisen. Jag har 40 000 läsare i månaden och nästan 70% är kvinnor", säger hon.

Elin har en bakgrund som journalist men jobbar också som föreläsare, medievetare, teknikfantast och digital designer. Men inte minst, är hon och förkroppsligar, det vi ser som att vara en Passionista-innovatör. Hon brinner för att sprida budskapet om användarhet med teknik och all dess potential i vår digitala samtid.

Vad innebär det för dig att vara teknikintresserad?

"För mig betyder det att vara nyfiken på hur tekniken kan hjälpa en att få ett roligare, enklare och mer effektivt liv. Och att man är villig att prova och lära sig nya saker. Att utforska nya appar, bygga en blogg, använda sociala medier och fundera på hur tekniken påverkar samhället är också teknikintresse. Man måste inte bygga egna datorer, programmera eller kunna massa saker om processorer för att vara teknikintresserad. Teknik är verktyg för människor så de flesta som jobbar med teknik är egentligen mest intresserade av vad tekniken kan göra för människor".

Om du tänker på när du växte upp kontra till hur samhället ser ut idag, vad är skillnaden från då och nu?

"När jag växte upp var det så självklart för mig att teknik var något killar höll på med. Min storebror och hans kompisar som hade LAN och spelade CS. Att jag också höll på med datorer, byggde rymdskepp i mitt rum, gjorde egna gadgets av lego, lärde mig bygga webbsidor på egen hand och sånt såg varken jag eller egentligen någon annan heller som ett teknikintresse. Jag såg inga kvinnor som jobbade med teknik och visste inget om teknikbranschen eller vad ingenjörer gjorde. Jag hade inga förebilder på området helt enkelt".

När hennes familj fick hem sin första dator tog hon möjligheten att utforska detta genom att skapa egna bloggar och hemsidor. Tekniken har sedan dess alltid varit ett självklart verktyg i både vardag, fritid och liv för att möjliggöra hennes drömmar och idéer.

"Precis den typen av upptäckarkraft och nyfikenhet måste vi tillvarata – förmågan att koppla samman sina intressen med teknik som ett självförverkligande verktyg".

Idag tror hon att det finns en större medvetenhet kring hur viktigt det är med förebilder för att inspirera tjejer i deras teknikintresse. Hon säger att det finns fler initiativ idag för att locka och uppmuntra tjejer att söka tekniska utbildningar och att företag jobbar mer aktivt kring att skapa jämställda arbetsplatser.

Varför är du en Passionista?

"För att jag har valt att tro på mig själv och mina idéer även fast det känns läskigt. Inte många förstod vad jag snackade om när jag sa att jag skulle starta en blogg. Jag har satsat på det jag brinner för och försöker skapa något som kan göra skillnad för människor och i förlängningen samhället också", säger hon.