Vi lyfter unga människors drivkraft och passion.

https://passionista.nu/wp-content/uploads/2021/12/barents-future-bg.jpg

Barents Future

Publicerad den 30/12/2021

Barents Future är en intervjuserie bestående av tolv intervjuer där unga entreprenörer och eldsjälar i de nordliga delarna av Sverige, Norge, Finland och Ryssland delar med sig av sin professionella vardag. Intervjuerna kretsar kring intressen, drivkrafter och entreprenörskap med utgångspunkt i Barentsregionen. Barents Future ger en inblick i utmaningar och möjligheter, likheter och skillnader inom Barentsregionen i syfte att inspirera och utbyta kunskap över landsgränserna.

 
 

Lina Andersson | Once Upon

Resan för Once Upon startade när grundaren Lina Andersson började utforska lösningar till ett vardagsproblem som hon delade med många i sin omgivning. Lagarbete och nyfikenhet har varit starka drivkrafter på deras resa för att lyfta människors minnen och berättelser. Att vara verksam i norr skapar förutsättningar för ett hållbart där man kan kombinera arbete och fritid på ett bra sätt.

“Du kommer inte att klara det själv, du kommer att behöva människor runt dig, på olika sätt”

 

Rebecka Österberg & Jonathan Henriksson | RDY Arena

Att tro på sin idé kan vara den avgörande drivkraften när man ska bryta ny mark och etablera sig på en helt ny marknad. RDY Arena är en plattform där spelare över hela världen kan mötas och utmana varandra i några av världens mest populära spel. Här delar grundarna Rebecka och Jonathan med sig av deras resa där uthållighet och samarbete har varit viktiga faktorer för att gå från idé till verklighet.

“Det är såklart mer osäkert att ha en startup än att ha en fast anställning. Samtidigt så tror vi så mycket på det här att det är värt den osäkerheten”

 

Frank Dallal Hedström | Dallal Group

I Norra Sverige sker stora satsningar som innebär att efterfrågan på arbetskraft ökar, Frank Dallal Hedström arbetar för att alla ska få en chans till ett jobb och en framtid i Norrbotten. När Frank kom till Sverige 2015 hade han aldrig kunnat ana vart livet skulle föra honom, idag driver han ett flertal företag där integration är den stora drivkraften. Företagen och arbetstillfällena som Frank skapar är inte bara en chans till ett arbete utan också en möjlighet för en hel familj att integreras i samhället.

“Vi hjälper inte bara en person att får ett jobb, utan snarare en hel familj att komma in i det Svenska samhället och trivas i Norrbotten”

 

Kristian Aslaksen | Grey Area

Med rätt inställning kan även misstag och motgångar vändas till något positivt. Kristian Aslaksen är VD och grundare till företaget Grey Area som producerar digitala utbildningsappar. Kristian menar att det är deras stora öppenhet för att testa och att inte vara rädd för att misslyckas som har gjort dem framgångsrika. Kristians vision från dag ett, har varit att skapa ett fritt och bra liv för honom och dom han arbetar med.

“Gör misstag, lär dig av det och gör det bättre nästa gång, det är enda sättet för att innovera”

 

Tor Erik Somby | Tundra Drone

Tillsammans med sin kollega har Tor Erik skapat sitt drömyrke i Kautokeino. Men en tydlig vision att ge superkrafter till drönarpiloter utvecklar Tundra Drone specialanpassad extrautrustning till drönare. Med inställningen att det går att göra lika bra affärer i Kautokeino som i storstäderna arbetar man mot en global marknad och drömmer om utveckla tillväxten i bolaget och samhället man verkar i.

“Vi har internet och vi har ström. Det är fundamentet för att existera digitalt och det är där våra kunder är”

 

Håvard Hansgård | ReSourcer

Framtidens samhälle och ekonomi står inför ett skifte mot att bli mer hållbart, vilket skapar en enorm efterfrågan på hållbara alternativ. Håvard arbetar med utgångspunkt i sitt intresse för att bygga bolaget ReSourcer som har stor potential att göra en positiv förändring i världen. En klar fördel att verka i Nordnorge har varit närheten till råvaruproduktionen och dess restprodukter.

“Det bästa är att jobba med något inspirerande och intressant samtidigt som jag har möjligheten att skapa något som har en positiv påverkan på världen”

 

Vyacheslav Krasnov | Turistguide

Vyacheslav sökte nya utmaningar när jobbet som ingenjör inte tog honom någon vart. Efter att testat sig fram föreslog några vänner att han skulle testa arbeta som turistguide eftersom han redan var den självklara guiden bland vänner och couchsurfare som besökte Murmansk. Det var starten för Vyacheslavs  turistverksamhet som han startade 2017.

“Det är ett oerhört trevligt jobb. Du träffar många nya människor som delar med sig av sina positiva känslor”

 

Maria Mikhailenko | Konstnär & designer

Som konstnär får Maria  utlopp för sin kreativitet och förmånen att leva ut sin dröm. Inspiration hämtar hon från platsen där hon bor, hon fascineras av den magiska naturen, polarnätter, polardagar och allt det unika med det. Passion för Maria är att hämta kraft genom sitt konstnärliga utövande,  ju mer hon  skapar desto mer energi kan får hon tillbaka. “Ny kunskap får dig att tänka i nya banor och leder till att du utvecklas och växer”
 

Ilya Tefanov | Musiker

Ilya  har skapat musik i 10 års tid och  är ett stort fan av själva musikkulturen, som inte bara handlar om musiken utan snarare människorna som skapar den.  Ilya inspireras av platsen där han bor, han menar att det är magiskt och fascinerande i norr.  Han finner den stora glädjen i musiken när han får testa och lära sig nya saker.

“Det största nöjet med musiken är när jag får göra något som jag aldrig har gjort förut”
 

Filippo Dias | Digital kreatör

Filippo flyttade från Brasilien till Finland 2018. Då var han endast 16 år. Tanken var att han endast skulle stanna i tio månader som utbytesstudent. Men det tyckte han själv inte var nog och stannade längre. Samtidigt som han studerar har sitt egna företag som digital kreatör. Hans passion för fotografering fick honom att våga ta steget. Han tycker att det är både spännande att både bo och arbeta i norra Finland då han får se mycket av naturen där.

“Jag får bestiga många berg, jag får se många vilda djur, se många vackra platser och ta bilder på dem”

 

Esenam Adetunji | Beauty by Esse

Redan när hon bodde i Togo studerade hon företagsledning och fortsatte därför studierna när hon flyttade till Finland. Först läste hon entreprenörskap och sedan startade hon sitt företag Beauty by Esse, samtidigt som hon började plugga till estetiker. På frågan om varför hon startade företaget berättar Esenam att hon varken kunde språket eller ville vara beroende av någon annan och då var det de bästa för henne. Esenam menar att hennes största orosmoment har varit att inte vara säker på om att få inkomst.

“Det bästa är att hjälpa folk och få resultat. Det är viktig att drömma”

 

Samuli Kakko | Musiker

Samuli är egenföretagare och frilansar både som musiker och musikalartist samtidigt som han studerar. Han började som väldigt ung och har därefter skaffat sig en examen i både musikteater och musikpedagogik. Enligt honom är det bästa med hans yrke att förmedla känslor, men framförallt att han arbetar med sina största intressen. Svårigheterna med att jobba med det han gör är att han oftast arbetar i olika projekt, ibland många, ibland få och ibland inga alls. Men också att han, främst inom teatern måste kunna arbeta både lokalt och icke lokalt.

“Inom musik finns det jobb här, men inom teater måste man jobba över hela landet”