Vi lyfter unga människors drivkraft och passion.

Ann-Christine Hertz

Biomekanikingenjör

När Passionista åkte ned till Halmstad passade vi på att intervjua Biomekanikingenjören Anne-Christine Hertz som är innovatören bakom träningscykeln BikeAround. Idag arbetar hon som verksamhetsansvarig på Hälsoteknikcentrum Halland där de jobbar med utmaningen att flytta vården till hemmiljö och att skapa förändringar som möjliggör det. 

Ann-Christine är född och uppvuxen i Västervik i Småland. Hon var i tidig ålder intresserad av teknik och gillade att prova sig fram, utforska och laborera.

"Som barn fick jag mycket förtroende att skapa det jag ville. När jag började högstadiet så märkte jag att mitt främsta intresse var naturämnena. Det jag verkligen jag brann för, men jag var jättedålig i matematik. Inför gymnasiet ville jag läsa naturvetenskapliga programmet på gymnasiet, men vågade inte. Därför läste jag ekonomi, men det var jättetråkigt", säger hon.

Efter gymnasiet flyttade Ann-Christine Hertz till USA och jobbade som au pair under ett år. Efter tiden i USA flyttade hon tillsammans med sin partner till Örebro i tre år, där han skulle läsa på en konstskola.

"Vi har alltid haft en sådan dynamik i vår relation att vi turas om att ge varandra det utrymme vi behöver, den här gången var det hans tur att få utrymme". 

"Jag fick tag på ett jobb på yrkesinspektionen som receptionist. Mitt fokusområde var mot tung industri, och det var så mycket nya termer som jag inte hade någon aning om! Men det spelade inte så stor roll, jag har aldrig riktigt varit rädd för att ta mig an nya utmaningar. Så även om det kanske inte var det jag ville jobba med resten av mitt liv så har det gett mig mycket viktigt för det jag arbetar med idag, det är mycket terminologi, byråkrati".

Nu var det hennes partners tur att hänga med

När hon lägger pusslet i efterhand så menar hon att det är lätt att se hur det lett henne till där hon är idag. Efter åren i Örebro fanns en längtan mot något annat - något eget som kändes mer viktigt, med en möjlighet att förändra och påverka. Hon sökte därför in på olika universitet och högskolor med hopp om att få bli ingenjör, men kom inte in.

Tillslut sökte jag in på naturbasåret vid Högskolan i Halmstad, då fick man en platsgaranti på något av programmen. Så när jag kom in flyttade vi till Halmstad. Nu var det hennes partners tur att hänga med. Efter basåret valde Ann-Christine inriktning mot Biomekanik. Med höga betyg och en Biomekanikingenjörsexamen i ryggen väntade nya utmaningar och en forskarutbildning var nästa steg.

"Jag hade skrivit ett examensarbete, tillsammans med en kurskamrat på Autoliv om krocksäkerhet. Vi fick möjlighet att presentera det för Volvos ledningsgrupp och ta fram den perfekta bredden för bilstolar. Vi fann, baserat på tidigare forskning, att det fanns en korrelation mellan bredden på balkarna i stolen och hur väl kroppen kan åka in emellan balkarna. Volvo hade haft bredare i sina balkar tidigare, men senare gått till en smalare bredd vilket ledde till att kroppen studsade på stolen istället, vilket inte bra för krocksäkerheten".

Senare började Ann-Christine satsa mer på hälsoteknik och blev erbjuden en tjänst som ingenjör på Halmstad kommun. Efter fyra år på kommunen kom nyheten om att det skulle det satsas på något som skulle heta Hälsoteknikcentrum Halland. HCH som det förkortas är ett av många innovation- och labbmiljöer som finns runtom i Sverige inom hälsoteknik, e-hälsa och innovationsutveckling.

"Här kände jag att jag äntligen kunde jobba med det jag brinner för. Här hände det saker och vi jobbade gränsöverskridande. Vi började att skapa demonstratorer och vi drev innovationsprojekt och testade teknik tillsammans med personal på boenden". 

Parallellt hade flera projekt bedrivits på HCH som berörde demens och man hade också funnit en koppling mellan att demenssjuka sällan fick den motion de behövde samt problem med isolering hemma och ensamhet. Här föddes idén till innovationen BikeAround. BikeAround är ett träningsredskap för att hjälpa demenssjuka eller personer med Alzheimers. Träningscykeln är utformad med en skärm där en bild över Google Street View projiceras för att väcka och stimulera minnen samt att höja vård- och livskvaliteten hos användaren.

"Här kläckte jag idén: tänk om man skulle cykla vart som helst där google har fotat? Jag blev projektledare för BikeAround. Och jag var så pepp, men möttes av ganska mycket skepticism från vissa håll. Här märkte jag vikten av att man berättar varför man gör det man gör". 

Google producerade en film som spelades in i samband med projektet och HCH gav bort BikeAround till det företag som hade gjort skärmen till den. De tog konceptet vidare med hjälp av Ann-Christine och hennes kollegor. Som vid ett senare tillfälle resulterade i att de fick vi åka på turné runt om i hela världen med Svenska institutet.

"Vi fick visa upp den som en svensk innovation och senare blev jag kontaktad av företaget som gjorde dokumentärfilmen om BikeAround, De ville att jag ska vara med eftersom det var min idé". 

"Jag for till Tibro och mötte upp hela produktionsteamet, det kändes jättestort. Det mest overkliga var när jag fick reda på att han som filmat mig har vunnit en Oscar för bästa dokumentär. Då satte verkligen nervositeten igång. Filmen släpptes på internationella alzheimersdagen. Jag fick filmen skickad till mig dagen innan när jag satt på ett tåg och den var så bra! Jättebra! Och idag känner jag mig väldigt stolt över det även om resan var väldigt hisnande".

Vad händer med BikeAround-cykeln idag?

Idag säljs den över hela världen, och responsen efter filmen har varit helt galen! Jag har fått mejl från människor över hela världen som säger tack för att du gjort det här, och privata meddelanden på LinkedIn. Jag har också fått resa och föreläsa om innovation för Google Education i förra året. I Amsterdam och Köpenhamn. Det känns så kul att jag har fått göra en sånhär sak, att skapa förändring genom en innovation som berör på sättet som BikeAround har gjort. Det är jag oerhört tacksam för!

Vad gör du idag?

"Idag jobbar jag på HCH med utmaningen att flytta vården till hemmiljö, att skapa förändringar som möjliggör det".

Det känns som att din motor är att säga ja till saker och ting och se möjligheterna?

"Ja det är min passion – det är det som gett mig möjligheterna till där jag är idag! En annan sak som jag tycker är jätteviktigt: våga utmana det som är! Ibland är min nyfikenhet alldeles påtagligt snabb...och jag bara säger ja... skulle visserligen aldrig kunna leva med mig själv med vetskapen att ha sagt nej".

PS Idag är hon och hennes partner gifta, har barn tillsammans och bor i Simlångsdalen.