Jag började träna MMA när jag bodde i Norge för sex år sen.

Namn: Ylva Maria Pavval
Från: Jokkmokk
Gör: Driver en kombinerad MMA-klubb och yogastudio

Berätta kort om dig själv, vad du heter, vart du bor och vem du är.

Ylva Maria Pavval, driver en kombinerad MMA-klubb och yogastudio i Jokkmokk (Jåhkåmåhke Yoga & MMA). När jag inte är i studion hänger jag med hunden, är med familjen eller renarna.

Berätta om din passion och ditt intresse.

Jag började träna MMA när jag bodde i Norge för sex år sen, utan att jag visste att det var MMA jag höll på med. Det var läskigt, utmanande och skiiiitkul! När jag flyttade hem igen till Jokkmokk fanns det ingen klubb här så jag körde till Gällivare efter jobbet för att kunna träna, men det blev för slitigt. Alltså jag sa upp mig från jobbet, fick stöd från Framtidsbanken för att köpa in utrustning, och tillsammans med sambon grundade vi Jåhkåmåhke MMA. Det är det roligaste och mest arbetskrävande jag har gjort. 

När du tänker på framåt – hur vill du att ditt intresse ska se ut i framtiden?

Nu kör vi boxning, MMA och BJJ (brasiliansk jiu-jitsu) varje vecka. Det vore grymt om någon skulle vilja dra igång en barngrupp i studion, det vet jag att många hoppas på. Nu i vår har vi en tredje tränare som har börjat leda nybörjare, och det är rått att vi börjar bli ett gäng. Jokkmokk är så litet och klubben får inte stå och falla med en person.

Vad behöver du för att kunna utvecklas inom ditt intresse, och vilka utmaningar ser du för att kunna ta det vidare?

Jag reser ofta till England för att träna för svartbälten och professionella fighters, och det vore så sablarns grymt att åka ihop ett helt gäng från Jokkmokk för att träna stenhårt några dagar… tänk bara! Vi har haft flera seminarier med bra fighters här hos oss, och det vill jag fortsätta arrangera så att folk fattar vilken komplex och rolig sport det här är. 

Vad drömmer du om? I livet, i din vardag, i ditt arbete, på fritiden, med ditt intresse/passion – och i världen i största allmänhet!

Jag vill knyta till oss ett svartbälte till klubben så att vi kan graderas här i Jokkmokk. Det vore stort! Det finns inga svartbälten inom BJJ i Norrbotten vad jag vet om, och nu reser jag till England för att få träna för svartbälten. Det blir dyra resor, och fatta vad det skulle göra för sporten om vi kunde höja nivån här hemma och börja graderas. Det är mitt stora mål just nu att få till! 

Var kan man läsa mer om det du gör?

Hemsida: https://jokkmokkyoga.com

Instagram: @jokkmokkyoga
Facebook: Jåhkåmåhke Yoga & MMA

Ballt! Du är en äkta passionista!