Drömmar om basket & musik

Heidi Viitala är en av de Passionistas som deltog vid första projektomgången av Passionista, 2017. Hennes lag var ett av vinnarna vid "Passionista idéevent" och var en av dem som följde med på Riksfinalen av "Innovate Passion" i Stockholm 2018.

Vi gjorde en uppföljning för att höra vad Heidi gör idag, hur hon fortsätter utveckla sina intressen, hur hon ser på framtiden och vad hon har tagit med sig från sin resa i Passionista sedan 2017.

Mina intressen är många men allra mest tycker jag om att idrotta och sjunga. I framtiden drömmer jag om att få kunna jobba med något som jag brinner för och tycker om, såsom musik eller idrott.​

Just nu ser jag gymnasiet som nästa steg och utmaning för att utveckla mig inom musiken då jag sökt till estet-musik. Jag hoppas på att komma in där så att jag kan fortsätta spela musik och utvecklas med hjälp av andra. Detta är egentligen min ”plan B” då jag sökte in till basketgymnasium men ej kom in. Det beskedet påverkade mig såklart men jag försöker se positivt på det. Och att musiken då kommer få ta mer plats i mitt liv är bara en bra sak då jag märkt att det ger mig en stor glädje i vardagen av att få använda min röst och sjunga.

"Man ska kunna berätta om sina framgångar utan att det ses som skryt"

Jag har många drömmar och hoppas på att få uppfylla så många som möjligt. Såsom att få resa mycket, se världen och träffa andra människor som har samma intressen som mig själv, få nya vänner och kunna diskutera viktiga ämnen som berör oss i vardagen. Jag drömmer också om att fler unga tjejer ska våga ta mer plats i samhället. Att fler ska gå emot normerna som säger att man inte ska tro att man är något bara för att man kanske är duktig på något eller har ett intresse vart det går bra för en. Något jag även skulle vilja se är att man ska kunna berätta om sina framgångar utan att det ses som skryt eller som ett slags försök att göra sig större än alla andra. Alla har vi våra egna intressen och passioner och alla borde vi få kunna dela med oss av dem utan att behöva känna någon slags skuld över det.

Just mitt deltagande på Passionista idéevent var från början en av flera ”spontana resor” jag gjort, och från början såg jag bara det som en rolig dag i Luleå med mina kompisar. Men det blev sedan till något mer.

Under eventet fick vi bla. lyssna till några som föreläste och komma på egna idéer och förbättringar i samhället. Jag och några av mina kompisar hade sen ”turen” att få åka med till Stockholm några månader senare och vara med och representera konceptet ”Passionista”. Och det som från första början bara var en rolig spontan resa slutade med att jag blev mer inspirerad, vågade vara mig själv lite mer. Jag fortsatte idrotta trots skador och motgångar, och vågade vara det där lite extra som inte alla vågar.

Satsningar som Passionista idéevent ser jag som en viktig satsning och sådana borde det göras fler av. Att samla unga tjejer och stärka dem inom deras intressen och deras idéer är en viktig faktor för framtidens kvinnliga innovatörer.