Elin Häggberg - Teknifik

I slutet av januari var Passionista på turné i södra Sverige för att träffa fantastiska och inspirerande människor – personer som på ett eller annat sätt slagit mynt av sitt intresse och lever på sin passion. Med konceptet och initiativet bakom Passionista vill vi skapa förutsättningar, visa inspiration och tillhandahålla praktiska verktyg för hur intressen och passioner ska kunna bli ett framtidsyrke.

"…teknikbranschen är som helhet väldigt mansdominerad och en stor del i problemet är att normerna säger att kvinnor ”inte är intresserade av teknik”. Det stämmer inte och min blogg är ett av bevisen."

Genom vår omvärldsbevakning och kartläggning av Passionista-förebilder vill vi gestalta hur detta kan ta sin form. Hur passioner och intressen kan se ut när man har det som sitt yrke, hur det har uppkommit nya innovationer och uppfinningar genom en passion, eller när man med sitt brinnande engagemang för sitt intresse skapat ett samhällsförändrande projekt.

En gnistrande klar januari-dag tog vi snabbtåget från Stockholm till Örebro för att träffa den magnifika världsförbättraren Elin Häggberg, a’ka Teknifik. Elins signatur har uppkommit genom hennes blogg, som tillika en av Sveriges mest välbesökta forum, med dryga 40 000 unika läsare per månad. Elin sitter i ett kreativt kontorslandskaps-kluster som kallas för Creative house (bara namnet bevittnar om all den kraft som finns inom husets fyra väggar).

Vi fick en härlig pratstund med Elin som handlade om ämnen kring hur teknik är ett självklart verktyg för att förverkliga drömmar och varför det finns en exkluderande samhällsnorm som begränsar unga till att våga satsa på det de brinner för. Elins blogg är i mångt och mycket en form av normbrytande innovation då den berör många av de ämnen vi diskuterade och som Passionista arbetar med.

Hur kommer det sig att startade din blogg? Vad var drivkraften bakom?

— Jag började fundera på varför jag läste så många bloggar om matlagning, inredning, mode och livsstil när ett av mina största intressen är teknik och digitala verktyg. Varför skrev inte fler om det med samma snygga utformning, personliga ton och fina bilder som på de andra bloggarna? Jag insåg att det fanns ett stort hål på marknaden. Många andra tekniksidor och tidningar har övervägande manliga läsare, vilket innebar att kvinnor inte riktigt hade någonstans att vända sig för inspiration och för att få svar på frågor kring teknik och digitala verktyg. Alla människor använder ju teknik idag och det är grymma verktyg för att nå ut med sina idéer – därför vill jag att alla ska kunna förstå och använda dem. Dessutom är teknikbranschen som helhet väldigt mansdominerad och en stor del i problemet är att normerna säger att kvinnor ”inte är intresserade av teknik”. Det stämmer inte och min blogg är ett av bevisen. Jag har 40 000 läsare i månaden och nästan 70% är kvinnor!

Vi behöver slå hål på typexemplet och stereotyperna av vilka och vem som är “teknisk” eller “teknikintresserad”. För precis som att vara kreativ är teknisk ingenting som uppstår ur tomma intet, det är något som förkroppsligar sig i det vi gör som människor.

Namnet på bloggen; teknifik, hur kom du på det?

— Jag spånade på något som skulle vara unikt, enkelt, ledigt på domän och sociala medier, som förde tankarna till tech men ändå hade en lite positiv och peppig klang. Tillslut kom jag på ”Teknik + magnifik = Teknifik”. Många läser fel och tror det är ”Teknik-fik”, men det har ingenting med fika att göra även om jag älskar fika! 🙂

Elin har en bakgrund som journalist men jobbar också som föreläsare, medievetare, teknikfantast och digital designer. Men inte minst, är hon och förkroppsligar, det vi ser som att vara en Passionista-innovatör. Hon brinner för att sprida budskapet om användarhet med teknik och all dess potential i vår digitala samtid.

Vad innebär det för dig att vara "teknikintresserad"?

— För mig betyder det att vara nyfiken på hur tekniken kan hjälpa en att få ett roligare, enklare och mer effektivt liv. Och att man är villig att prova och lära sig nya saker. Att utforska nya appar, bygga en blogg, använda sociala medier och fundera på hur tekniken påverkar samhället är också teknikintresse. Man måste inte bygga egna datorer, programmera eller kunna massa saker om processorer för att vara teknikintresserad. Teknik är verktyg för människor så de flesta som jobbar med teknik är egentligen mest intresserade av vad tekniken kan göra för människor.

Om du tänker på när du växte upp kontra till hur samhället ser ut idag, vad är skillnaden från då och nu?

— När jag växte upp var det så självklart för mig att teknik var något killar höll på med. Min storebror och hans kompisar som hade LAN och spelade CS. Att jag också höll på med datorer, byggde rymdskepp i mitt rum, gjorde egna gadgets av lego, lärde mig bygga webbsidor på egen hand och sånt såg varken jag eller egentligen någon annan heller som ett ”teknikintresse”. Jag såg inga kvinnor som jobbade med teknik och visste inget om teknikbranschen eller vad ingenjörer gjorde – jag hade inga förebilder på området helt enkelt (förutom i populärkulturen där jag alltid älskade alla brudar som byggde och uppfann grejer som Pärlan i Räddningspatrullen!). Idag tror och hoppas jag att det finns en större medvetenhet kring hur viktigt det är med förebilder för att inspirera tjejer i deras teknikintresse. Det finns också många grymma initiativ idag för att locka och uppmuntra tjejer att söka tekniska utbildningar vilket är SÅ viktigt! Nu börjar vi äntligen komma bort från den där myten att tjejer inte är intresserade och företag jobbar mer aktivt kring att skapa jämställda arbetsplatser. Så mycket har förändrats!

Elin beskriver sig själv som typexemplet på en person som aldrig ansett sig vara ”teknikintresserad”. Hennes stora passion har varit att skriva och uttrycka sig i ord och bild. När familjen fick hem sin första dator tog hon möjligheten att utforska detta genom att skapa egna bloggar och hemsidor. Tekniken har sedan dess alltid varit ett självklart verktyg i Elins vardag, fritid och liv för att möjliggöra hennes drömmar och idéer.

Precis den typen av upptäckarkraft och nyfikenhet måste vi tillvarata – förmågan att koppla samman sina intressen – med teknik som ett självförverkligande verktyg. Passionsburen innovation är en av flera metoder för att tillgodose framtidens kompetensförsörjning på en arbetsmarknad där 85% av jobben inte ännu existerar till 2030.

Elin berättar att hennes vardag är oerhört variationsrik då hon inte bara jobbar med sin blogg utan också håller i workshops, föreläsningar och nätverkar. Elin står också bakom podcasten #teknikensunder och medverkar som Teknikexpert på Aftonbladet Morgon.

Ett variationsrikt yrke är den moderna entreprenörens vardag i en digital era. ”Många av dagens yrken kommer att försvinna”. Det är något som ofta hörs när man pratar om framtiden. Parallellt med sådana framtidsspaningar så säger flera experter att framtidens yrken kommer till stor del att förändras. När något gammalt försvinner så kommer också nya saker fram och med det nya utmaningar.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

— Jag går hemifrån till mitt lilla kontor som jag hyr på ett Co-workingspace i Örebro. Där tänder jag mina fina, färgglada LED-lampor, slår på lite skön musik och sätter mig och planerar dagen i min bullet journal (ett helt analogt planeringssystem där jag bejakar min kreativa sida, blir lite meditativt också). Sen knäpper jag igång datorn och hugger in på dagens många uppgifter. Det kan vara att skriva en föreläsning, svara på massor av mail, skriva blogginlägg, redigera video, göra grafik, skriva på min bok, styra upp möten för samarbeten och mycket mer. Det finns alltid massor att göra så det gäller att försöka planera in en realistisk mängd uppgifter och blocka av tid för när man ska jobba med olika saker. Ibland är jag ute och åker tåg för att föreläsa, träffa folk och gå på press-events för nya techprylar. Ingen dag är den andra lik!

Du är ju mitt i att skriva en bok, kan du inte berätta lite om den?

— Självklart! Jag skriver på en bok om att starta eget på ett smart, digitalt och hållbart sätt. En sorts guide eller handbok där jag försöker avmystifiera det här med företagande och inspirera den som drömmer om att starta eget att ta tag i sin idé. Allt fler startar eget och många har riktigt grymma, kreativa idéer för hur de vill göra sina egna och andras liv bättre. Alla behöver inte ha stora ambitioner att bygga miljonbolag. Småföretag är en stor del i vad som får vårt land och vår värld att gå runt. Det kommer bli allt viktigare också för framtiden att vi tänker mer på hållbarhet än på snabb tillväxt (även om man såklart kan ha båda!). Boken kommer täcka alla bitar man behöver ha koll på för att komma igång och förklara hur man kan tänka när man startar och driver eget i den digitala värld vi lever i. Det är boken jag själv hade velat läsa när jag startade!

Varför är du en Passionista?

— För att jag har valt att tro på mig själv och mina idéer även fast det känns läskigt. Inte många förstod vad jag snackade om när jag sa att jag skulle starta en blogg som ett företag – men jag körde på ändå. Så fort saker har börjat kännas trygga så har jag tagit nästa steg ut i det läskiga igen. Jag har satsat på det jag brinner för och försöker skapa något som kan göra skillnad för människor och i förlängningen samhället också.