"Jag har inte format världen, utan världen har format sig efter mig"

Såhär under sportlovstider reser många familjer till fjällen för att åka skidor och syssla med vintersport. Vi vill därför uppmärksamma en innovation inom vintersporten genom att berätta om backhopparen Jan Boklöv.

Boklöv var lite av en outsider inom sin sport med anledningen att började hoppa med skidspetsarna brett isär som ett V. Ingen hoppade som Boklöv då – men idag – gör alla det. Varför?

Jan Boklöv är känd som uppfinnare av V-stilen i backhoppning. Ett resultat av en svår period efter att Boklöv bröt benet i samband med en tävling som gjorde att han fick ta ett uppehåll, men med tid att fundera och reflektera.

Hemma sitter han en dag och viker ett pappersflygplan, kastar iväg det, och ser det ta luft och flyga iväg. V-formen i planets vingar gav honom idén till V-stilen.

Men vad händer när han är tillbaka i tävlingen och testar sin nya teknik? Låga stilpoäng från domare och flera menar att detta måste förbjudas! Det sågs som ett hån mot sporten.

“Kråkan” kallade de honom och liknande stilen med en flaxande kråka. Men regelverket uppdaterades senare och “kråkan” vann världscupen med sin innovation!

 V-stilen går enkelt förklarat ut på att hopparen håller skidorna i form av ett v, till skillnad från den äldre stilen där man hoppade med parallella skidor. Tekniken utnyttjar så kallad aerodynamik vilket leder till att åkaren kan nå betydligt längre hopp än vad som tidigare var möjligt.

Under tidigt 90-tal började många backhoppare att anamma tekniken i alltmer större utsträckning, särskilt bland de yngre hopparna.

När V-tekniken introducerades så sågs den som något märkligt, oestetiskt och udda. Vi vill med Passionista utmana ramar för vad som räknar in kreativitet och innovation. Ramar som behöver tänjas och till och med ibland brytas för att vi ska kunna hitta nya inför framtidens arbetsmarknad. Precis som Boklöv gjorde 1985 och förändrade en hel sport.